Wat zijn de gevolgen van een bevroren leiding?

In de wintermaanden kan het in ons land behoorlijk koud worden. Met name ’s nachts kan het kwik ver onder nul dalen. En zoals u ongetwijfeld weet, bevriest water bij een temperatuur lager dan 0 graden Celsius. Dit gebeurt niet alleen met oppervlaktewater. Nee, want ook het water in uw leidingwerk kan bevriezen bij strenge vorst. Veel mensen denken hier echter niet over na. Een slechte zaak, want de gevolgen van een bevroren leiding zijn niet mis. We zetten de grootste gevolgen hieronder op een rijtje.

Een bevroren leiding kan een lekkage veroorzaken

Wanneer uw waterleiding bevroren is, kan dit voor een lekkage zorgen. Hoe dit kan? Doordat water uitzet wanneer het bevroren is. Hierdoor wordt er behoorlijk wat druk uitgeoefend op de binnenkant van het leidingwerk, waardoor dit kan gaan scheuren. Indien het water weer ontdooit, kan het via de scheuren uit het leidingsstelsel ontsnappen. Een lekkage is in dat geval geboren.

Geen watertoevoer meer als gevolg van een bevroren leiding

Een tweede gevolg van bevroren leidingen kan zijn dat er geen water meer wordt aangevoerd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er ijs in het begin van het stelsel zit. Het bevroren water blokkeert de leiding, waardoor er geen water meer langs kan. Een vervelend probleem natuurlijk, want u heeft zodoende niet overal in huis meer water. Soms komt er zelfs nergens meer water uit de kraan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de waterleiding op de grond van uw meterkast bevroren is.

Zo voorkomt u bevroren leidingen

Gezien de twee gevolgen van een bevroren leiding die we hierboven behandelden zit u natuurlijk niet te wachten op bevroren leidingen. Gelukkig kunt u een aantal dingen doen om dit te voorkomen. Bescherm leidingen die langs een buitenmuur lopen bijvoorbeeld met een isolatiebuis. De kans op bevriezing van het water wordt zodoende al een stuk kleiner. Heeft u een buitenkraan? Vergeet deze dan niet af te sluiten in de winter. Laat vooral ook het reeds aanwezige water uit de leiding lopen. Op deze manier voorkomt u dat het water in deze leiding bevriest en voor een lekkage zorgt.