Wanneer moet ik een verwarming ontluchten?

De cv-ketel in uw woning in IJsselstein maakt het mogelijk om op koude dagen een aangename temperatuur te creëren in huis. Veel mensen denken echter dat het vanzelfsprekend is dat hun verwarming goed werkt. Dit is echter niet het geval. Er kunnen namelijk ook de nodige problemen ontstaan. Er kan bijvoorbeeld lucht in uw verwarmingsinstallatie zitten. Hierdoor wordt een radiator bijvoorbeeld niet meer helemaal warm. Dit is niet wenselijk. Om dergelijke problemen te voorkomen, kan het zijn dat u uw verwarming moet ontluchten. Maar wanneer moet u dit eigenlijk doen? Dat vertellen wij u in deze tekst.

Verwarming wordt niet (volledig) warm

U moet uw verwarming ontluchten wanneer deze niet meer (volledig) warmt wordt. Dit is vaak een teken dat er lucht in de radiator zit. Indien dit het geval is, is vaak alleen het onderste gedeelte van de radiator maar warm. Lucht stijgt immers op, waardoor dit zich in het bovenste gedeelte van uw radiator bevindt.

Radiator borrelt of tikt

Wordt uw radiator nog wel volledig warm? Dan betekent dit niet direct dat het niet nodig is uw verwarming te ontluchten. Er zijn namelijk nog andere zaken die u erop wijzen dat het ontluchten van de verwarming nodig is. Zo is ontluchten ook nodig wanneer een radiator een tikkend of borrelend geluid maakt.

Hoe kan ik een verwarming ontluchten?

Wanneer uw radiator niet meer (volledig) warm wordt of deze geluid maakt, is ontluchten noodzakelijk. Om uw verwarming te ontluchten, gebruikt u een speciale ontluchtingssleutel. Hiermee kunt u het kraantje op een radiator opendraaien. Via dit kraantje ontsnapt de lucht vervolgens uit uw leiding. Laat de kraan net zolang openstaan tot er water uit komt. Dit is namelijk het teken dat er alleen nog maar water in de radiator zit. Begin altijd bij de radiatoren beneden. Waarom? Omdat lucht opstijgt. Door de lucht als laatste uit de hoogstgelegen radiator te laten lopen, weet u zeker dat alle lucht verdwenen is uit de installatie.

Tip: helpen deze tips niet? Schakel dan onze loodgieter in!