Wat is de rol van een circulatiepomp in huis?

De circulatiepomp vormt een essentieel deel van uw cv-ketel. Maar wat is deze pomp nou precies, en wat is de functie er van? Velen weten niet veel over de circulatiepomp, maar door er kennis over op te doen kunt u misschien wel meer geld besparen op uw stroomverbruik.

Positie van de circulatiepomp in het cv-circuit

De circulatiepomp is een van de componenten in uw cv-ketel, en staat direct in contact met de rest van het circuit. De pomp is een van de meest essentiële componenten, en reguleert hoe veel en hoe snel er water door uw huis wordt gepompt? Deze zorgt er namelijk voor dat er warm water door uw huis wordt gepompt en dat u uw huis kunt verwarmen.

Automatische werking van de circulatiepomp

De circulatiepomp zorgt er voor dat er automatisch warm water door uw leidingen wordt gepompt. Dit wordt gereguleerd door uw cv-ketel en de regelaar. De ingestelde temperatuur van uw thermostaat bepaalt de werking van de pomp en de hoeveelheid warm water dat nodig is. Daarom is het ook belangrijk dat dit component goed werkt. Zo kunt u zelf de doeltemperatuur van de pomp instellen. De temperatuur wordt bepaald door de circulatiesnelheid. Het is ideaal om met een zo laag mogelijke circulatiesnelheid uw huis op de gewenste temperatuur te verwarmen. Een te lage snelheid is slecht voor de pomp en resulteert in een lage temperatuur in uw huis. Daarnaast is een te hoge circulatiesnelheid ook niet goed voor de pomp. De ideale snelheid verschilt per huishouden en is te zien of het display van de circulatiepomp.

Rendement van circulatiepompen

Het kiezen van een pomp is erg belangrijk voor uw stroomverbruik. Een circulatiepomp neemt een groot aandeel van uw stroomverbruik in beslag. Iedere pomp krijgt een energielabel. Dit geeft een indicatie van het verbruikt van de circulatiepomp. Bij een pomp met een hoger rendement verbruikt u aanzienlijk minder energie dan met een pomp met lager rendement. Dit kan u op de lange termijn veel geld besparen door de goede pomp uit te kiezen. Het verbruik van een circulatiepomp wordt aangegeven met een energielabel. Het verbruik per energielabel zetten wij voor u op een rijtje:

-Een pomp met het A-label verbruikt het minste. Deze verbruikt tussen de 52 en 78 kWh per jaar.
-Een pomp met een B-label verbruikt tussen de 109 en 163 kWh per jaar.
-Een pomp met het label C verbruikt tussen de 160 en 240 kWh per jaar.
-Een pomp met label D/E verbruikt 240+ kWh per jaar.

De levensduur van een circulatiepomp is 15 tot 20 jaar. Een oude circulatiepomp met een C-label vervangen voor een pomp met een A-label is in 8 jaar terug verdient. Heeft u een pomp met een hoog verbruik? Overweeg dan een circulatiepomp met een beter energie label en laat hem vervangen door een ervaren loodgieter.

Testen van de circulatiepomp

Test uw circulatiepomp als u niet zeker weet of de pomp aan vervanging toe is. Dit doet u door de warmwater kraan open te draaien. Duurt het lang voordat het water warm wordt? Dan is uw circulatiepomp aan vervanging toe.

Heeft u advies nodig bij het uitzoeken van een geschikte circulatiepomp bij u thuis en de plaatsing ervan? Neem dan contact op met EWS loodgieters voor advies over circulatiepompen in IJsselstein. Onze loodgieters zijn ervaren op het gebied van cv-ketels en staan graag voor u klaar!